25 februari 2014

att våga säga emot.



En del saker man upplever växer fram till ett formulerande av en livssanning som sedan följer en. År efter år. En del av dem justerar man längs vägen. En del förkastar man. Och åter andra står sig från tid till tid.

En av mina livssanningar som fortsätter skimra sitt lilla ledljus för mig är att lojaliteten som kärleken för med sig aldrig kräver att du tycker lika som jag. Kan inte låta bli att fundera över att vi människor så ofta tror att lojalitet är att tycka likadant, att hålla med. Att det att säga emot skulle innebära ett ifrågasättande av den som står framför mig - som om jag inte hade fullt förtroende för honom eller henne….

Är det en längtan att bli omtyckt som driver oss när vi väljer att tumma på våra åsikter? Att det lilla barnet inom oss på något sätt dyker upp och fäller krokben för oss själva i sin iver att bli accepterad? Självklart menar jag inte att man i varje situation ska tapetsera sin åsikt på omgivningen. -Det vore närmast att kräva att andra skulle tycka som jag och det är ju lika dumt som motsatsen. 

När vi vågar kliva ur känslan att lojalitet är att hålla med händer något spännande. Det där att våga tycka olika med respekt för varandra. Att vända och vrida på saken tillsammans, brottas en smula. Våga ändra sig en liten bit. Tänka lite längre än jag gjorde förut för att någon gett mig ytterligare en vinkel att ta spjärn utifrån….

Vi gillar olika. Orden flyter så lätt ur munnen. Handen på hjärtat - hur ofta törs vi?

22 februari 2014

jag längtar IX.



Jag längtar till Zetas café, att sitta där pratandes i timtal, långsamt ätandes, fikandes, njutandes med min finaste medan jag låter ögonen vila på allt det vackra, vackra som är Zetas….




…. att dra fingrarna genom mina planteringar, känna dofterna, glädjas över hur det växer och knopparna spricker ut och fascineras över fjärilarnas och humlornas fladdrande från blomma till blomma...




… till solnedgångar i ljummen luft med doften av hav...




…. och känslan av solvarmt grånat trä och sand under mina bara fötter.



21 februari 2014

sparrisfredag och småhjärtan på besök.



Fredag. Otis Redding sjunger i köket. Strax dyker mina småhjärtan in genom dörren med min syster och hennes man. Kaffe ska sippas och sedan har lillkusinen bestämt att det ska åkas pulka längs gatan med Tintin. Vi siktar på att förflytta hela cirkusen (utom hunden) till Saluhallen för finlunch. Sen är det helg på riktigt!

Lite sparris i helgen kanske? Inlindade i bacon, penslade med nån smarrig grillolja (typ som Caj P's akaciahonung) och sen en stund i ugnen…. Jo, så får det bli.

20 februari 2014

kärlekens fem språk.



En del saker är obetalbara. Till och med livsnödvändiga. Det där med att bli ompysslad står högt på min lista. För många år sedan läste vi båda en bok med titeln Kärlekens fem språk som handlar om hur man visar kärlek och vad som får en att känna sig älskad. Den kan både läsas utifrån en kärleksrelation och också utifrån hur man bättre ska förstå sina barn. I korthet går det ut på att det finns fem huvudsakliga kärleksspråk: Beröring, tid tillsammans, gåvor, tjänster och ord som bekräftar. Alla människor har sitt huvudspråk eller en kombo av dessa som gör att man känner sig bekräftad och älskad. Ofta är det så att vi omedvetet visar kärlek på det språket vi själva har. Vilket kanske inte är det språk som min partner eller mitt barn har….

Till slut kom jag på att mitt var tjänster. Så när mannen lagar maten medan jag sitter i kökssoffan och pratar, eller småsurfar lite framför datorn och sippar nått gott, då mår jag prima.

19 februari 2014

oplanerad matkavalkad.




I måndags spatserade jag och mannen genom en mataffär för att snabbhandla lite kvällsmat efter att ha uträttat lite ärenden. Mannens snabba förslag - hemgjorda hamburgare - resulterade i en matkavalkad av sällan skådat slag på kvällen. Köttfärspaketet var så stort att medan han stod för hamburgertillverkning svepte jag ihop årets godaste köttfärssås - en lite otypisk historia med rödvin, bananer, curry och malen rosmarin som några av ingredienserna. 

När mjölken vi köpt skulle in i kylen hittar vi plötsligt en kyckling som behöver tas om hand bums… Alltså var det bara att dra det hela ett varv till när hamburgarna landat i magen: Jag steker tacofärs av den sista tredjedelen av paketet och mannen drar till med en pulled chicken. Vilket vi alltså ska smäcka i oss ikväll… Mungiporna hissades en bit extra när jag passerade en färdiglagad gryta på väg in genom dörren efter jobbet idag. Skulle kunna vänja mig vid att ha all mat färdiglagad och redo att ställa på bordet under veckan. Bara käka, duka av och sedan sjunka ner i soffan med några avsnitt av House of Cards att ta sig igenom. Inte dumt alls.

18 februari 2014

att ha en kärlekshistoria med kryddor i kruka.



Ni vet de där kryddorna man köper på Ica. Som torkar ihop ifall man råkar vända dem ryggen. Möjligen kan man få dem att överleva ett tag om de står i Sagaforms örtkruka. Som när man vattnar i den alltid läcker vatten över nån eländig kant så man måste ta ett djuuupt andetag och torka. Avskyr. A-v-s-k-y-r.




Om man istället åker till en plantskola och letar kryddor går det betydligt bättre. På Blomsterlandet eller Plantagen eller nästan vilken som helst brukar man hitta plantor som inte är turbosnabbt uppdrivna i mikrokruka utan rejäla tuvor med ett ordentligt rotsystem och lite storlek på krukan så jorden håller fukten i mer än tre sekunder.





Några kronor mer per planta blir det men så mycket mer för pengarna ändå. Vecka efter vecka står de där på köksbänken, sträcker sig efter solen, påminner om vår och sommar och landar i maträtt efter maträtt. Helgens lyxdricka enligt våra barn - en mojito virgin - är räddad så länge man minns att nypa av topparna så skotten delar sig och plantan blir buskigare och buskigare istället för att bli länsad som en kal flaggstång.

Till sist är det ju det där med doften igen. Att stryka med fingrarna över timjanrufset eller gnugga lite försiktigt på rosmarinens blad och sedan dra djupa andetag med fingrarna mot näsan… Älskar't.




PS: I olivoljeflaskan i fönstret skymtar olivoljan jag gjorde efter bästa Brooklynmanér. Med färsk rosmarin och lite till. Yummie! Prova dessutom att ha lite hackad färsk (eller torkad malen) rosmarin i köttfärssåsen nästa gång… DS

17 februari 2014

vårsol, löparskor och kanske London!




Inleder veckan med sovmorgon och strålande sol. Hej måndag! Februari fick plötsligt en helt annan framtoning när de där som tycker om väder påstår att våren är på god väg att göra entré den här veckan möjligen ända upp i södraste Norrland.




Pusslar lite för att se om vi kan sy ihop en resa i vår till London till en älskad syster och hennes kärlek. Det blir i så fall Londonpremiär både för mig och grabbarna. Längtar!

Alla era roliga, härliga, smaskiga och knäppa Londontips mottages tacksamt så klart. Och vips hade jag gjort ett tulpaninlägg igen. Nu ska morgonrocken av och löparskorna på och en tur med en fyrbent kille väntar före jobb.


16 februari 2014

tulpanimania.



Söndag nu igen, och huset är fyllt av tulpaner. Seems like I can't help myself. Den här gången blev det papegojtulpaner från Hötorget. Att det stod en fin bukett piontulpaner på bordet redan? Jo. Verkligen vackra!  Men jag skulle ju ändå köpa en bukett och ge bort så då kunde jag ju lika gärna utnyttja toppenpriset för tre.

De franska primadonnorna hamnade till slut liggandes i ett stort fat då ingen av husets vaser gjorde dem rättvisa. Det blev ju rätt fint det med.







13 februari 2014

att suga på karamellen i förskott.


Bildkälla: Kafferost


Semestern hägrar där framme i sommar. Tanken är att jag och mannen jag älskar mest på jorden ska smita iväg några dagar för oss själva, prata tills orden tar slut, strosa gata upp och ner hand i hand och vandra med bara fötter i havsbrynet längs långa stränder. Våra grabbar blir allt större och många saker av det vi uppskattar mest är inte längre intressant i deras värld. Ibland kan man både ha kakan och äta den. Tid ihop och tid isär.

Några dagar på ett pensionat eller liknande i trakten av Simrishamn, Ystad eller Kivik är det vi siktar på just nu. Om vi landar på Kafferosteriet i Löderup, Kiviks hotell eller någon annanstans spelar inte så stor roll. Bara det att få ostörd tid tillsammans är viktigt. Ibland har jag fått frågan om hur vi kunnat hålla ihop alla dessa år - 20 år i höstas - och ett av mina svar är då att vi prioriterat tid med varandra, att sköta om vår relation, att hålla ögonen på att det finns ett vi och inte bara en mamma, en pappa och deras barn. Ett sådant tillfälle minns jag så tydligt. Vi skulle fira att vi varit gifta i 10 år. Vi var lyckliga tillsammans innan vi for. Men när vi kom hem var förändringen så påtaglig. Allt var bättre, innerligare och varmare på ett sätt som inte gick över utan stannade kvar.


Bildkälla: Kafferost

Bildkälla: Kafferost


Just nu njuter jag bara av att veta att vi ska iväg, att leta efter en bra plats och drömma om vackra dagar men min hand i en större.


Bildkälla: Kafferost


11 februari 2014

när Lisa Rinnevuo var en tant.



Är inne på Mokkasins fina blogg, och när jag tittar på hennes bilder och ser Lisa Rinnevuo-tavlan kommer jag plötsligt ihåg vad jag drömde i natt. Jag drömde att jag och mannen var i Lisas studio. Hon var nästan en tant med permanentat hår och studion såg inte alls ut som på instagram utan mer åt antikaffärshållet med massa möbler, en del kul grejer och hennes alster överallt i varenda låda man kunde öppna. Vi skulle få köpa hennes litografier för 200 kr/st och jag var lyrisk och letade som en tok efter alla jag sett och önskat mig.

Jag tar det som ett tecken på att det är dags för Monica och donnan ovan att få sällskap...



10 februari 2014

genom ögat rakt in i hjärtat.



Bläddrar runt i fotoalbumet och påminns om hur mycket jag gillar att titta på hus. För varje resa vi gjort har kameran fångat otaliga hus. Fascinationen ökar ju slitnare huset är. Vad är det med det där ruffiga som gör att det tilltalar ögat så? Det där med utsmyckningarna gillar jag också. Hus byggs aldrig på det sättet längre. 





Min gymnasietid tillbringade jag på Sveriges äldsta gymnasium. Många av byggnaderna där var oerhört vackra och omgivningen helt bedårande. Många timmar har ögonen vilat på dessa vackra hus medan jag funderade på någon kemi- eller fysikberäkning. I gamla annexet var trappstegens sten nedslitna flera centimeter av alla studenters vandrande upp och ner. En smula tidens vingslag som är så läckert att bevara!

När det var dags att renovera delar av husen återställdes inte fasadernas utsmyckningar till samma detaljerade uttryck utan gjordes som släta socklar. Det kändes som helgerån.




Husen på bilderna finns på Cypern dit vi reste med mina föräldrar en härlig vecka i maj här om året.
Alltså. Kolla in dörren nedan. Man dör lite av sådana dörrar...



9 februari 2014

att passera 100 000.



Igår passerade bloggräknaren 100 000. Så klart en del spam-klick. Men ändå. Känns i alla fall lite speciellt! Tack alla ni som läser och kommenterar för att ni vill vara med! Ni värmer mig med vänliga tillrop, uppmuntran och kluriga kommentarer. Jag fortsätter förundras över att detta lilla hörn av bloggvärlden där jag rör mig är ett så varmt och vänskapligt ställe. När jag började hade jag inga förhoppningar om att få en enda läsare. Jag ville mest bara få en ursäkt att fota lite mer och lära mig Photoshop (vilket jag ännu inte gjort, skam den som ger sig). Men så dök ni upp, en efter en. Sånna jag känner lite mer eller mindre, andra från början totala främlingar men med tiden allt mindre främmande och allt mer vänner. Några av er har jag numera träffat på riktigt. Vi följer varandras liv via bloggar och instagram, peppar, hejar och skämtar i vått och torrt. Så ett innerligt TACK från mig till er för att ni berikar mitt liv och låter mig vara en del av ett hörn av ert.

franska primadonnor.



Slog följe med mannen ner till stan i fredags. Så klart hamnade jag på torget i blomstertältet ösregnet till trots, och hade lika svårt att välja som vanligt. När jag insåg att ett fång franska tulpaner kostade ynka 120 riksdaler var tvekan slut.  Kruxet hemma var att hitta någonting att husera dem i. - Dessa franska primadonnor lever ett helt eget liv. Hur arrangerar du dem?




En stjälk bröts av. Men det blev ju fint ändå. Lite ljus att fota i skulle däremot sitta fint.



7 februari 2014

kruka på trappan deluxe.



Det är inte långt tills den första krukan ska ut på trappan utanför huset. Varje år är det lika härligt att plocka ihop en kombo av plantor och deklarera att våren är här för stanna. 




Förra våren besökte jag Zetas och utanför ingången stod en av de maffigaste vårplanteringarna jag sett. De vet hur man planterar en vårkruka med stil :) Krukan bestod av en vagn som ser ut som om den fraktat malm i en gammal gruva. Vårkruka extra allt, tack!

Nu kör vi fredag vänner!



5 februari 2014

efterrätt till lunch.



Det sägs att det är onsdag idag. Och att arbetsveckan bara innehåller ytterligare 6,5 timmar och sedan blir det helg. Hur gick det till?


 



Ledsen att tjata. Men det här är så oslagbart sjukt gott. Turkyoughurt med bär, Renée Voltaires kokoschips, honung och hackad nötblandning. Min innehåller valnötter, pecannötter, pinjenötter, melonkärnor och pumpafrön.




Det är ju det som är så kul med att vara vuxen. Vill man äta efterrätt till lunch så kan man.

4 februari 2014

vintertristess eller vinterfest.



Februari är en månad som behöver fyllas med skojigheter, inte en månad som ska genomlidas i väntan på sol och strilande vatten längs gatan. Filmkvällar i bekväma kläder med nära till skålen med jordnötsringar. Långa bruncher tills magen står ut i fyra hörn. Dagsturer till Romme med skidorna på taket och bilen fylld av grabbar. Spontanfester med tjusiga kläder, nagellack, ost och glas på fot. Och ett eller annat träningspass så svetten lackar och endorfinerna dansar.

Vi tummar på det.

3 februari 2014

med våren på fingertopparna.



I väntan på våren utanför köksfönstret köpte jag mig en bit vår att ställa på köksbänken innanför fönstret. Timjan, rosmarin, mynta och pärlhyacinter fick följa med hem. Stryker med fingertopparna över kryddorna varje gång jag går förbi, och andas in deras gudomliga doft.




Februari idag. Snart, snart.