31 januari 2014

månadens tio - januari.



Hakar på Weronica och bloggar Mina tio - januari som ett slags bloggvärldens throwback month.

ETT
Jag dammade bokstavligen av systemkameran och började leka med den igen efter att ha fastnat i iPhone 5's vinkelvolt sedan i somras. Dessutom lyckades jag fota uppifrån utan att bli blåslagen - bara en sånn sak.




TVÅ
Januari - Blommorna! Alla färska snittblommor som står på bordet i långa rader. Tulpaner, ranunkler, ginst, anemoner…. Så lyxigt, så njutigt. Ögongodis!




TRE
Homeland, alla säsongerna i rask takt höjde januaris adrenalinnivåer betydligt. Så spännande och så kopiöst skickligt spelat av Claire Danes. 




FYRA
Första besöket i stans nya saluhall gav mersmak. Lunch med smak värdig en White Guide-restaurang. Helt okej för mig. Kommer tillbaka snart, lovar!




FEM
Nästa utbyte av saluhallsbesöket var ett sug efter att fota miljöer. Måste fara dit med kameran i högsta hugg nån dag. Lite gammal ruffig industri, lite sliten falufärg, alla möjliga stilar huller om buller. -Oemotståndligt.




SEX
Vinterns vita fluff kom till slut och lyfte på det mörka täcket en bit.




SJU
Och här om dagen insåg jag att det är hyfsat ljust ut trots att klockan är närmare halvfem än fyra. YEY!




ÅTTA
Birdy har brett ut sina Wings och flugit in här hemma.




NIO & TIO
Köket fick sig ett lyft med en Stringhylla. Salixkopparna designade av Stig Lindberg blev mig övermäktigt att stå emot på Antikmässan vi besökte. Njuter av synen varenda morgon när jag kommer in i köket just nu.

Och imorgon är det februari! Njuter så av de obönhörligt närmande vackra vinterdagarna med en smula power i solen så att man kan ta med sig kaffet ut i glashuset...


30 januari 2014

rosa champagnegranité & mascarponecheesecake - Cecilianskt V.



Till slut kom vi till den söta avdelningen i kvällens tio smaker: Smak nio och tio tillägnades oss som gärna vill bli söta. Om nån missat de inledande inläggen var uppläget så här: En kväll, fyra ätande, tio smaker. 



Det här receptet snubblade jag över hos Made By Mary (fantastiska människa!). Låt dig inte förskräckas av mängden text - detta är verkligen lätt och snabbt gjort. Det underlättar om man har Systembolagets app i mobilen när man letar rosa bubbel med rätt sockermängd. Jag klantade mig med granatäpplet - det exploderade i enlighet med sitt namn och stänkte ner halva mitt kök, men det kan ju du låta bli.




Leilas mascarponecheesecake

Leila serverar den med delade färska fikon vilket är urtjusigt, men man kan använda vilken färsk frukt/bär som helst. Bara man talar om för den som handlar att det är just färska och inte frysta
bär man vill ha...




Sammanfattningsvis kan man ju konstatera att vi alla blev mätta under kvällen… Ingen gick hungrig från bordet. Och imorgon kväll ska vi skrapa de sista resterna granité ur formen och fira fredag med bubbel i fryst form!


Samtliga inlägg om avsmakningsmenyn:



28 januari 2014

stringent beslut.



Det kanske inte går så fort med vår köksmakeover, men bit för bit kommer på plats. Efter många, långa och svåra förhandlingar mellan me, myself and I blev det till slut en Stringhylla som ersättning för konsolhyllan med bokskivor. Mannen var inte svårövertalad när jag till slut var sams med mig själv.

Ett tag funderade vi på Tove Admans konsoler med tjocka trähyllor i nån varmmörk ton.


Tove Adman


Jag snokade Pinterest runt och hittade andra lockande lösningar. De här metallpinnarna som tycks så elegant bara försvinna in i väggen….


Foto från Pinterest

… eller de här riktigt tjocka snygga hyllplanen.


Foto från Pinterest


Men till slut landade vi där vi började för nått år sedan innan halva Hemnet var fyllt med Stringhyllor i köket. Alla behöver en Stringhylla till i sitt liv helt enkelt. Och sen en till.





Och jag är skitnöjd.

27 januari 2014

måndagskompott - NY, String & Co.



Hej måndag! Sista januarimåndagen, och bara det är ju lovande. Vårkänslorna väntar runt hörnet men det här året har jag ro i kroppen att vänta in våren.

Jag och systemkameran har börjat leka med varandra igen efter en längre paus sedan den fina mobilkamerans inträde i mitt liv en het julidag på 5:th Avenue i NY. (Hoppsan, nu skrev jag om New York igen.) I morgon eller kanske onsdag ska jag klämma fram ett inlägg med Stringhyllan som flyttat in i köket i helgen. Jag. Är. Så. Nöjd.

26 januari 2014

kan du inte stanna lite till?



Herr Söndag, tack hjärtligast för besöket, men vi är inte helt överens om att det är dags för dig att gå. Vi är gästfria av oss och du får gärna knoppa över här ett tag till. Sjukt skön helg som började helt blank och oplanerad, och slutade i massor av finheter med sånna jag gillar. Det är supertrevligt att planera saker i förskott och längta in dem. Men det där med att göra det som faller in kommer alltid få mitt hjärta att klappa lite fortare… Att kunna vända på en femkrona. Stuva runt bitarna lite så pusslet passar det jag vill. Nån sorts tankens frihet.




Eftersom Herr Söndags biljetter inte verkar ombokningsbara ska vi i alla fall avsluta besöket med flaggan i topp. - Vi ska smäcka i oss en massa ost och ett glas Valpolicella framför ytterligare ett avsnitt av Homeland. Eller två.

25 januari 2014

jag är kär nu igen.




Antikmässa i stan som råkar infalla på ledig helg och jag har både sett annonserna inför den och dessutom faktiskt kommit ihåg den. Lycksam kombo med andra ord. Massor av finheter att beskåda medan vi gick runt där och bidrog till en sänkning av medelåldern bland besökarna i storleksordningen av… nåja, så jag nästan fick visa leg för att få komma in. Mantrat för dagen är Thou shall not shop thouself to death.

Har haft ett gott öga till Stig Lindbergs Salix i många år. I filmen Under Solen (en av mina absoluta favoritfilmer med fantastiskt skådespeleri av Lassgård och Bergström) dricks det en massa kaffe ur just röda Salixkoppar. Gick förbi dem både en och två gånger idag, och till slut fick två följa med hem. 

Jag är kär.



24 januari 2014

idag glädjs jag åt.



Idag glädjs jag åt fredagskänslan som guppar lite lättjefullt inombords….




…. känslan av solvärme i ansiktet igår och att se dunmjuka snöflingor sakta falla från träden medans solen skiner fram mellan stammarna och får dem att glittra….




…. en stund på tu man hand med lillsonen tidigare i veckan, pratandes, skrattandes - han växer så fort nu och jag vill bara fånga allt han är och spara en stund i kupade händer….






…. och känslan av att ett ljust år fyllt av värme på livets alla plan väntar runt hörnet.

23 januari 2014

jag längtar VII.



Jag längtar efter varma dagar med smultron strax utanför dörren redo att trä upp på strå….




…. efter ljumma mörka augustikvällar med glashuset fyllt av vänner, flämtande lyktor och samtal om livet där alla tycker olika tills ljusen brunnit ner och lite till….




…. känslan av mjuk bark under fötterna och doften av solvarm skog och hallon när jag springer som om livet hängde på det….




…. att få smyguppleva våren i Rosendals trädgårds växthus när vintern fortfarande tror att den regerar utanför - känslan av att för en stund få göra en tidsresa framåt till den årstid då allt väcks till liv och allt verkar möjligt….




… och till New Yorks myllrande gator med min finaste.

22 januari 2014

lammrack med vänner från Provence. Cecilianskt IV.



Om någon missat de inledande inläggen så var upplägget så här - en kväll, fyra vid bordet, tio smaker. Länkar till de tidigare inläggen finns längst ner. Här kommer smak sju och åtta:


Lammrack med basilikasås & Ratatouille Gratin

Lammrack med basilikasås

Ugnen 175 grader.
En kruka basilika finhackas med några vitlöksklyftor. Blanda med 0,5 dl olivolja, salt och svartpeppar tills du är nöjd med smaken. Gnid hälften på de två lammracken. Bryn köttet i smör till fin färg i en panna. Stek klart i ugnen till önskad stekningsgrad. 10-15 min ger rejält rött inuti. Längre för rosa… Skär i skivor, ringla över basilikasåsen.


Ratatouille Gratin

Ugnen 200 grader
Det här är en ratatouille som ugnsbakas istället för steks. Man kan skära stora skivor och lägga i snygga mönster eller i bitar och hälla ner i formen. Jag tycker det blir lättjobbat med bitar som jag häller allt eftersom i en stor plastpåse där jag redan blandat olivolja, svartpeppar, salt, blandade färska kryddor (t ex basilika, persilja, timjan). Då kan man skaka runt påsen tills alla grönsaksbitar fått sin del av olivoljan och kryddorna så ingen del blir osalt och trist.

En rejäl form:
1 squash
1 aubergine
1-2 röda paprikor
4 tomater
1 rödlök
0,5 dl olivolja
Några vitlöksklyftor
1-2 msk färska kryddor, tänk Provence ;)
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Strö över minst 1 dl parmesan eller nån annan ost med fart i som du gillar, Västerbotten kanske?
Gratinera i ca 30 min.
Jag serverade i minigrytor från Le Creuset- en smula opraktiskt kanske, men lite kul. Man skulle också kunna portionsgratinera i småformar så att alla vid bordet får varsin liten form på tallriken.





Smak nummer åtta är en toast på surdegsbröd med oxfilé och andra smarrigheter. Det är en behändig lyxmacka som man fixar snabbt som vinden. Snabbt och gott - det är min melodi :)


Foto: Anja H

Lyxig oxfilétoast på surdegsbröd

Oxfilén skivas och steks eller grillas. Smaksätts efter behag! Skivor av surdegsbröd/baguette gnuggas med en vitlökspress medans man pressar ut vitlöken. Pensla med olivolja. Peppra. Lägg på skivor av mozzarella och klipp soltorkade tomater i strimlor över skivorna. Lägg på oxfiléskivor eller -strimlor på toasten och skjuts in i ugnen (175 grader) tills osten börjar smälta och det hela är lagom varmt.

Det här kan ju varieras som man vill. Vi har ofta gjort dem med strimlade grillköttsrester av fläskfilé eller entrecote. Ett smärre berg av kött på mackorna om man vill ha mer stadig mat och några strimlor om det bara fanns lite rester. Gott att komplettera med knaperstekt bacon. Byt osten mot Brie eller chèvre eller nån smarrig mögelost…



Samtliga inlägg om avsmakningsmenyn:





20 januari 2014

dagens JAG VILL HA.

Himla via Sleepo


Har spanat ett tag efter ett nytt överkast till sängen. Rummet är för mörkt för det fina mörkgrå Linumöverkastet vi har. Hittade ett fiiint idag som ögonen vill ha, men plånboken inte är lika övertygad om: Himlas Cornelia i vitt. Gillar den där stentvättade skrynkliga men ändå rena looken som inte konkurrerar med tapeten bakom sängen så att det blir rörigt i rummet...


Sleepo

19 januari 2014

när bröstet sjunger.



Sitter och funderar på livet, efter en helg som har innehållit hela livet i ett svep - hjärtligaste glam och djupaste allvar. Hur det slingrar sig olika vägar och ofta inte dit man hade tänkt sig. Vilka planer och önskningar som inte alls blev. Sånt man sörjer, och sånt som överraskade. Hur man ibland vill så väl men det blir så fel. Tänker på olika tillfällen då livet slagit en till marken. På kraften där innanför bröstbenet som får en att resa sig igen. Och igen. Men också hur storslaget livet kan vara mitt i det lilla. Och nånstans i diset som är livet tycker jag mig skönja allt tydligare att det är det lilla som är det stora. Att några sekunders beröring av en varm hand kan bära en hel dag. Att några innerligt skrivna rader kan få bröstet att sjunga. Att ynnesten att få se glädjen i mina barns ögon får hjärtat att flyga. Att livet är idag, och imorgon bara en skimär till dess att morgondagen grytt. Och jag känner mig så innerligt tacksam. Över livet som är mitt. Känslan av att vara på rätt plats. Just här, just nu.

18 januari 2014

jag längtar VI.

BikeNYC


Jag längtar New York. Jag kan till och med tänka mig att cykla där, bara jag får åka dit. Det där längtandet dit har varit konstant sedan jag kom hem därifrån i juli. Vill inte gå över. Jag börjar tolka det som ett tecken på att det är meningen att jag ska dit snart igen. Amen.

17 januari 2014

olivolja to die for.



Vi åt på en italiensk restaurang i Brooklyn i somras som serverade mat som var precis det man önskar sig av italienskt och en bra bit till. (Vi hade tidigare ätit på flera italienska restauranger i USA och gått ut mer än besvikna. -Känner de ens till kryddan salt?) Här ställde de bröd på bordet tillsammans med en olivolja som var det godaste i olivoljeväg jag någonsin smakat. Smickrade över mitt beröm berättade de vad den innehöll:


Olivolja to die for

Olivolja av god kvalitet smaksätts med chili och rosmarin.
Låt mogna i solen.
Serveras med bröd.

15 januari 2014

onsdagstrams.



Hörde en riktigt cool raspig röst på radion igår och tappade hakan en smula när sångaren visade sig heta Ulf Nilsson av alla helyllenamn. Följde inte The Voice när det gick som säkert ni andra gjort och därmed redan har koll.




Lite mer sol på det här behövs, eller hur!? Vi tummar på det.

14 januari 2014

att ha ändrat sig. igen.




Under vissa tider av livet är man så säker på vissa saker. Och man kommer aldrig att ändra sig. En vacker eller mulen dag inser man att man har ändrat sig. Som man aldrig skulle göra. Jag gillar rosa. Som jag aldrig skulle göra. Så kan det gå.






Bekände en annan sak på instagram igår. Eller bekände och bekände - deklarerade det uppenbara är kanske närmare sanningen. Jag är obsessed av tulpaner just nu. Får hålla i mig för att inte dränka mina följares feed (ännu mer) med tulpanbilder. (Det kommer att gå över nånstans närmare maj eller så.) Rosa tulpanbilder alltså.


13 januari 2014

dagens JAG VILL HA.

Bildkälla: Blomsterverkstad

En rejäl bukett snöklockor i en turkos rakubränd vas. Det är precis vad jag vill ha just nu. Plockade ur rabatten längs gången. Det vore nått det.

12 januari 2014

gudomliga parmaknyten, rillette och lite till - Cecilianskt III.




Alltså. Fotot nedan är inte i närheten av att visa hur gott det här är. När man ska smälla i sig tio olika smaker med gäster vid bordet kommer liksom fotandet på undantag trots att alla runt bordet är instagrammare, två grafiker, en fotograf och till sist undertecknad - allmänt nördig på alla möjliga sätt. Ni får ta mig på orden helt enkelt :)




Gudomliga parmaknyten

Philadelphia mixas med:
Soltorkade tomater
Vitlök pressad
Basilika eller timjan, gärna färsk
Salt & svartpeppar
Parmaskinka/serranoskinka/salami t ex Milano

Lindas in i parma/serranoskinka eller i salami. 
De här är omöjliga att tröttna på. Förrätt. Mingelmat. Buffé. Tallrik med blandade italienska delikatesser. Alla da'r i veckan. Man förstår att uppskatta att Gud uppfann smaksinnet om man säger så!



Svamppannacotta med rosmarin och parmesanflarn
Made by Mary har varit i farten igen…

Sex små glas med svamppannacotta baserad på kastanjechampinjoner strösslade med färsk rosmarin och ett parmesanflarn. Mmmm.



Rillette på fläskkött

Rillette är nått helt nytt för mig. Det är en fransk grej där man låter finheter puttra ihop i en gryta med vin och örter till nått som liknar en trådig smakbombspastej.

500 g färskt sidfläsk
500 g fläskkarré
4 vitlöksklyftor (eller fler)
1 knippe timjankvistar
1 msk finhackad timjan
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
1 krm malen muskot
1 dl vitt vin
vatten
Salt & svartpeppar
1 dl olivolja att toppa med
Grillat surdegsbröd
Cornichons

Ugnen 150 grader. Skär köttet i mindre bitar. Lägg ner alla ingredienser till och med vinet. Fyll på med vatten tills det täcker. Lock på och in i ugnen i tre timmar. Sätt sedan grytan på spisen och sjud tills köttet faller sönder, 30-40 min. Ta upp köttet med hålslev och lägg i en bunke för att svalna lite.  Ta bort kryddorna. Vispa med elvisp tills det blir en trådig massa. Späd med lite kokspad tills det känns krämigt. Salt och peppar efter behag. Hälls upp på burkar, pressa ur all luft och täck med olivoljan. Håller upp till en månad i kylen. Jag skulle rekommendera att pytsa ut det i flera mindre glasburkar för att kunna ha en åt gången i omlopp på köksbordet och låta resten stå kallt och fräscht i kylen.

Serveras på grillat surdegsbröd med cornichons (dvs inlagda minigurkor). Det här är riktigt riktigt gott. Nästa gång jag lagar det kommer jag vara lite mer generös med kryddorna. Till och med våra superkräsna barn har ätit detta flera gånger och det är det finaste av beröm.


Recepten till alla tio smakerna hamnar allt eftersom under etiketten "ätbart - avsmakningsmeny".

--------------------------------------------------------------------------------------

Samtliga inlägg om avsmakningsmenyn: