30 juni 2012

in love with roses.



En första del av det utlovade rosensvepet kommer här! Den här godingen heter Blush Damask. Jag fick några rotskott skickade till mig av en rar tjej i Linköping som jag fått kontakt med på Allt om Trädgårds trädgårdsforum. (Helt fantastiskt ställe när man behöver lära sig om trädgård. Fullt av kunniga vänliga människor.) Alla tio skotten åkte ner på samma fläck magsjuk som jag var när det var tvunget att plantera dem. Rätt fort blev det en hejdundrande rosenbuske som när den kör igång alldeles tar andan av en med sin prakt. Skötsel - jag pysslar med alla andra rosor men den här, nej,  den sköter sig själv. Lite torrt har jag klippt bort och den längsta skotten har jag hållit ner lite på våren, men knappt ens gödsel får den.




Alldeles på hörnet under pergolan växer Constance Spry som jag skrev om igår. Där väntar jag fortfarande på den otroligt maffiga blomningen. Nån ros som alldeles börjat blomma har hon men det är Blush Damast som hänger över och vill ha lite extra plats och ljus.




Tog in en stor bukett häromdagen. Nu möts man av den fina rosendoften när man går in i köket. Jag har en speciell förtjusning i sånt som doftar gott... Idag ska det regna en massa så jag håller tummarna att alla rosor inte fula!





 Alldeles underbar var ordet! Damen ifråga skjuter rotskott runt busken och det är nästan mest trevligt. Inte svåra att få bort, däremot kan man ge bort ett gäng till vänner och bekanta. I år tror jag att jag (läs mannen, jag är ju klumpfotad fortfarande) ska plantera ett gäng i skogsbacken bakom huset som ljuset kan få sila ner på mellan träden upp mot bergskanten. Ja, så får det bli!


29 juni 2012

kärt återseende.



Välkommen tillbaka darling rose och monsterros tillika! Constance Spry med alldeles ofattbart stora runda perfekta och till och med väldoftande rosor. Fast bara i nån liten vecka, sedan är skådespelet över för det här året. Men det är det värt!

Hoppas kunna visa ett rosensvep från trädgården imorgon. Vackraste tiden på sommaren just nu...

Nu är det fredag och vi ska lätta ankar till goda vänners hem och middagsbord. Ha en fin helg kära ni!

28 juni 2012

otur när jag tänkte.



Här under pergolan hade vi tänkt sitta i kvällssolen och njuta lite när solen försvunnit från resten av tomten. Därav gjordes gången extra bred så det skulle få plats lite möbler...




Det var bara det att jag planterade en monsterklematis vid en av stolparna som är som mest i vägen för solen.... HUR tänkte jag då?



27 juni 2012

potatissallad för yummielovers.



Alltså hörrni. På frågan om jag gillar potatissalladen skulle jag under dödshot erkänna NEJ rätt av, det är inte min kopp te. All denna vita gegga för vilken potatisen gav sitt liv förgäves! Tills jag fick skott på den här röda varianten. Nåväl, mannen kallar mig för rödstrumpa nu och då, så det är väl passande att jag bara ÄLSKAR röd potatissallad!


Röd potatissallad för yummielovers

Kokt potatis (gärna färskpotatis men inget krav), skärs i stora bitar
Crème fraiche tomat & basilika
Röd pesto
Hackad röd lök
Hackade/sönderklippta soltorkade tomater
Salt och svartpeppar

Mängderna är faktiskt ingen noggrann historia. Kanske 6-8 portioner potatissallad per burk crème fraiche. Om man vill ha mycket soltorkade tomater nån per person, annars mindre :)
Geggan kan göras i förskott inför en fest eller bjudning och sedan kan man koka potatisen samma dag så att den är alldeles fräsch. Potatisen kan blandas varm eller kall med röran, efter behag...
Väl bekomme!


God röd pesto hittade jag för riktigt billiga pengar på ÖoB... Större burk för mindre än en tredjedel av Maxis prislapp. Rätt fascinerande prissättning.

26 juni 2012

puddingar till vrakpriser.



Läser man noga i mina blogginlägg inser man att jag är snabb att kalla växter för min favorit. Jo, jag har många favoriter, men finns det hjärterum... Två som ligger på den absoluta topplistan hittade jag för alldeles överkomliga pengar på Blomsterlandet nyligen. Litet tips från mig alltså :)

Syrenbuddleja är en helt fantastisk historia som blommar med stora doftande klasar och drar mängder av fjärilar till sig. Busken är en skir historia som trivs lika fint i en rabatt som ståendes som solitär. Den fryser ner helt för mig (zon 3) varje år men växer under sommaren till ca 120-150 med sina skira grenar. Den kan gärna stå där och vaja lite med grenarna över resten av kompisarna runtomkring. -De trivs ändå, blir inte precis någon skugga av denna fröken.




Nästa pudding är jätteverbenan som i vårt klimat är en ettåring. Även denna tillhör de skiraste av skira och är älskad av fjärilar. I rabatten, i krukan med andra... var som helst, bara jag får en jätteverbena.





För några år sedan var båda dessa växter rätt dyra och inte precis lättfunna. Numera finns de att hitta varenda sommar och ofta rätt billigt om man gör en liten runda på handelsträdgårdarna. Tack för det, mer puddingar åt folket!

25 juni 2012

odödliga penséer och flottiga strips.



Penséerna som inte vill dö står vid min trappa. Vi väntar på att pappan i huset ska komma hem och köra oss till Burger King för att fira att jag fått flera surdegar avklarade idag. Hittat kvittot på bilen för att reklamera den till allmänna reklamationsnämnden till exempel. Och så det där med försäkringskassan... När man får tillbaka intyget från sonens lärare har hon fyllt i en intygad dag istället för fyra - vi tar det ett varv till. När man ringer lönekontoret för att få intyg på lönen är den man ska prata med på semester.  När man ska få e-leget att fungera har programvaran precis uppdaterats så det finns inget stöd för just min bank för tillfället. Mannens som han fixade en månad tidigare är dock fortfarande giltigt?! och när jag väl fick mitt ett år senare vill det ändå inte funka. Så det är ett tjockt kuvert som ska postas nu. Och jag kommer bli rik. 

och så var sommaren på plats.





Har fullt upp med att skaffa mig lite sommarfeeling -både maj och juni bara försvann. Men igår kväll var den rätta känslan på plats. Hjälmarekräftor med smörstekt lantbröd i glashuset i lyktornas sken i sällskap av mitt hjärta. Bättre än så blir det inte.


Tillägg: Nästan så det går över när regnet bara öser ner idag. Bara nypa sig i armen och säga "Det är det här som är svensk sommar" om och om igen.

24 juni 2012

toppenkolatårta för latisar.



Midsommartårta ska man ha - det har mamma lärt mig :) Bakade vinnaren ur senaste Buffé - hur motstå lockelsen av en tårta utan sockerkaka med tjockt lager kolakräm, krossad daim i grädden och jordgubbar?! Ni hör ju själva, helt omöjligt!


Toppenkolatårta för latisar

Kolan:
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gr), kokas i 2,5 h, svalna helt -gjorde jag dagen innan

Botten:
300 g digestivekex, krossas i matberedare
150 gr smör, smälts o ner i matberedaren, kör lite till
Ut i plastfolieklädd form m lös botten, ca 24 cm i diameter
Behöver stå minst 1 h i kylen

Uppepå:
1 dubbeldaim, krossas, 3/4 i grädden, resten uppepå allra sist
3 dl vispgrädde, vispas, klicka/spritsa ut
1 l jordgubbar


Lite maffigt att det är så enkelt att göra en hel konservburk full med kola. Hade jag ingen aning om.

Den var alldeles för god tyvärr så jag har ätit alldeles för mycket stillsittare som jag är mest hela tiden these days. Här med finns till och med bildbevis på det - allt elände som borde brännas i skarvarna mellan tegelstenarna men som frodas hej vilt. Elda ogräs är ett utmärkt sätt att göra av med sina aggressioner  annars - litet tips till er som inte provat...

23 juni 2012

njuterier och tacksamhet.



Tittar in en liten snabbis för att önska er en fin fortsättning på midsommarhelgen! Här njuts det helg och när solen skiner med sin frånvaro sätter vi på gasolen i glashuset och låtsas att det är sommar ändå. Jag känner tacksamhet över livet i dessa dagar, alla tråkigheter och min skitfot till trots. Citerar Pollacks boktitel Att välja glädje. Jo, det tror jag på (har visserligen inte läst boken). Inte genom att förneka resten av livet men genom att välja fokus i det jag kan vara tacksam för.... Så tacksamhet får det bli. Den livsmelodin funkar för mig, och det är jag tacksam för... :)

21 juni 2012

DIY pimpa engångsmuggar.



Fest för många - alltid detta trubbel att få ihop porslin och bestick så det räcker till. Svårast är det att få ihop småskålar till färdiga efterrätter. Det fick bli engångs från ÖoB i desperat behov av att piffas upp lite. Svaret heter så klart washitejp. Allt är mycket roligare med washitejp :) Dessutom går det riktigt fort att fixa och det är ju ett plus när man ska fest för tiden vill ju aldrig räcka till allt man vill...




20 juni 2012

lammgryta så man dånar.




Det här var bland det godaste jag lagat, oförskämt enkelt med enkla nyttiga ingredienser. Man får bestämma sig i god tid bara eftersom det ska stå i ugnen i en halv evighet... Väl på tallriken faller köttet bara sönder, så mört blir det. Man har knappt tid att stoppa det i munnen för att så många belåtna suckar och utrop bara måste ut!

Femtimmars lammgryta oh la la, à la Jamie O

1 stor lammstek, salt & svartpeppar, bryns i stor järngryta i rejäla skvättar olivolja

Tillsätt sedan:
6 skivor tjockskuren bacon
3 rödlökar, skalade, delade i 4 bitar
3 vitlöksklyftor, skalade skivade.
Fortsätt steka i 3 min

Lägg i:
2 rejäla nävar blandade färska örter (timjan, rosmarin, lagerblad)
4 stora potatisar, skalade skurna i stora bitar
1 rotselleri, skalad skuren i bitar
6 stora morötter, skrubbade halverade
3 palsternackor, skrubbade halverade

Häll på:
1 flaska vitt vin
Lika mycket vatten
Låt koka upp, täck sedan med aluminiumfolie.
Ugnsstek (170 grader) i 5 h tills köttet är mört.
Smaka av kokspadet med salt och peppar.
Servera gärna med ett gott bröd att suga upp skyn med.

Tyvärr gör inte bilden rättvisa till denna fantastiska rätt...

19 juni 2012

DIY washigirlang.




Inspirerad av Annixens och Mokkasins vilda washitejpande gjorde jag en snabbräd till Panduro före mannens 40-årsfest och köpte ett gäng rullar. Beställa godingar via nätet var liksom uteslutet av tidsbrist. Hade tänkt mig att hålla mig till det blå-gröna färgtemat med stänk av rosa men utbudet av sånt var minst sagt begränsat och ett gäng färger till fick följa med hem. Hm, allt blir inte som tänkt sig...




Nån närmare beskrivning hur man gör behövs knappast inte :)






Lite extra snits i glashuset blev det allt!

18 juni 2012

projekt för klumpfotade.



Är det kanske det här som Anna tipsar om jag ska ägna mig åt när jag sitter still? Gå igenom alla milijaaarder tidningar jag har som bara blir fler och fler. Var ju lite nöjd i vintras när jag fick till sockerlådan i badrummet för mina högar. Men den har liksom blivit full den med trots att en massa tidningar åkt i sopen... Får sova på saken helt enkelt. Riva ur eller inte riva ur - det är den riviga kniviga frågan.



*suckar lite*.

Frida med Fabkeramik

Det är så typiskt. När jag bara inte kan så rinner inspirationen och lusten till så det vattnas i munnen i iver att få sätta igång. Min klumpfot har fällt krokben för mig, sjukskrivning, meduciner och remiss till ortopeden (som för övrigt inte ens har tid att svara i telefonen -"ring en annan dag"). Och jag bara sitter här och suckar för att jag varken kan eller får sätta tänderna i nått härligt projekt.

Jag vill göra vackra betongplattor med spetsmönster som fabulösa Frida har gjort.

Eller en sånn där Kiviksliknande äppellåda som Att vara någons fru knåpat ihop.


Att vara någons fru


Men istället för att åka iväg till brädgården sitter jag med foten i vädret och näsan i lillsonens hår, dricker latte och tittar på film. Kanske inte så tokigt det heller....

17 juni 2012

vattenmelon hjärta fetaost.



Vattenmelon är en darling tycker jag. Gott på många sätt: som det är, i en smoothie, i fruktsallad... Det här fanns bland andra smarrigheter när mannen fyllde 40 och tog slut försvinnande snabbt. Att det enklaste är det godaste har härmed bevisats igen!


Fetaost in love med vattenmelon

Skär upp halvsmå bitar vattenmelon, gärna sådan utan en massa kärnor, lägg på ett tjusigt fat Klicka/smula över en massa fetaost, blanda lite försiktigt
Ringla olivolja över härligheten
Rosépeppar, krossa och strö över





16 juni 2012

livets tvära kast & lite fetaost.



Tack för all omtanke senaste tiden, den värmer! Det var en fin dag igår, om än en av de tyngsta jag upplevt. Det är fint att få dela sorgen som man gör vid en begravning, att se hur så många andra sörjer precis som jag gör. Blev så rörd av alla Jockes fina kompisar, så fina i sina studentkostymer, med rinnande tårar och det stora hjärtat med tätt tätt av röda rosor de lagt vid kistan.

Idag firar vi att farmor fyller 90. Livets tvära kast helt enkelt.





Gratinerad feta när den är som bäst

Klicka fetaost i nån sorts ugnsform i portionsstorlek
Ringla lite olivolja
Lägg i några Kalamataoliver
Strö lite nymalen svartpeppar & timjan

Gratinera några minuter i ugnen tills det blir lite lite färg på fetaosten

15 juni 2012

när hjärtat vill brista.




Så har dagen kommit för att ta farväl. Ett sådär alldeles oväntat, hastigt och fullkomligt hjärtekrossande farväl. Det kommer bli en dag med kinderna våta av tårar, skakande axlar och ett hjärta så hårt kramat i bröstet att det känns som om det är på väg att komma ut. Du skulle ju bli gammal med oss andra Jocke. Vi skulle fortfarande ses nu och då när vi blivit gamla, gråhåriga och egensinniga, skrockandes över våra föräldrar, sånt som morfar sagt och med vemodiga suckar över ljuva barndomsminnen. Att förstå att jag ska stå med handen på din kista om en stund är helt omöjligt. Att den lilla buketten med en röd ros och några sädesax är till dig ofattbart. Och jag vet redan nu, att steget bort från kistan kommer vara så svårt.


May you find some comfort here.


14 juni 2012

hjärtevärk.



Det sista av löjtnantshjärtat är på väg att ta slut. Mitt eget hjärta bultar hårt och sårigt ikväll. Farväl av en älskad människa väntar imorgon. Och orden bara saknas.






13 juni 2012

festens stjärnfall.



Jag må vara en porslinsgalning, men hur mycket porslin och glas som helst har jag inte och då är det lite praktiskt om folk håller rätt på sitt glas när det är fest och huset fullt. För att underlätta lite klippte jag till en massa stjärnor att trä på fötterna på glasen. Här hittade jag en mall jag ritade av för att göra det lite lätt för mig. Utklippt i en styvare papper gick det fort att rita stjärnor i mängd. Och äntligen fick jag lite mer nytta av alla vackra papper jag köpt på mig!




Ibland är skräpet som fint att man nästan inte vill slänga det!






Blandningen av olika nyansers blått, grönt och rosa visade sig användbar på fler sätt, mer om det en annan dag!

12 juni 2012

6,8 kg lösgodis.



Jag har bästa lösgodiset hemma, ever. Söt som en karamell, garanterat kalorifritt och blir bara mer och mer... Mosters lille pudding.



11 juni 2012

snabbmums - marinerad mozzarella.



Ny favorit som kommer gå i repris! Vackert så ögat nästan gråter...

Örtkrukan från Sagaform som syns på bilden ovan är en riktig höjdare när man vill få Ica-örter att stå i en evighet. Lite pysslig att få ner vattnet i, men det är det faktiskt värt bara för ögonfägnaden att ständigt ha färska kryddor på bänken.




Marinerad chilimozzarella

Skiva några förpackningar mozzarella och lägg ut lite tjusigt på ett snyggt fat
3 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
1/2 finhackad färsk röd chili
Salt & svartpeppar
Blanda ihop & häll över mozzarellan
Riv lite citronskal och strö över
Strö även över finhackad basilika eller mejram